Третокласник рецитира “Обесването на Васил Левски”
Третокласник рецитира “Обесването на Васил Левски” / Дарик Добрич
Третокласник рецитира “Обесването на Васил Левски”
78143
Третокласник рецитира “Обесването на Васил Левски”
  • Третокласник рецитира “Обесването на Васил Левски”

Специална почит към Апостола на свободата Васил Левски отдават тази година в Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" в Добрич. От училището са подготвили и разпространяват аудио и видео запис на изпълнение на стихотворението на Христо Ботев "Обесването на Васил Левски". Рецитацията е поверена на Евгени Петров от 3-и "в" клас, който разказа, че е научил наизуст стихотворението с баба си, а артистичното изпълнение е подготвено с помощта на педагогическия съветник Иво Сейреков. Детето сподели, че творбата "му навява тъга, че такъв добър и смел българин като Левски, борил се да спаси България от Османската империя, е обесен".

Стихотворението на Христо Ботев ще звучи утре по училищното радио. Освен това на входа на гимназията са сложени цветни страници с информация за Васил Левски и е обособен кът в негова памет, където учениците могат да поднесат цветя.

Популяризирането на изпълнението на Евгени започна дни преди датата, в която се отбелязва годишнина от смъртта на Апостола през 1873-а. Записите са достъпни във Фейсбук и Ютюб, предоставени са за излъчване на местни и централни електронни медии. "Ще бъде хубаво, ако емисиите новини на 19 февруари започват с това стихотворение", казва Иво Сейреков. Той смята, че патриотичното възпитание в последно време отслабва и историята ни не се учи така, че да възпитава горда нация. Съветникът ще направи записи с още 8 третокласници, рецитиращи стихотворения от български поети, за да се спомогне обучението по родна история и патриотичното възпитание.

Третокласник рецитира Обесването на Васил Левски
netinfo

Записите се правят в училищното радио студио, което бе оборудвано със средства, дарени от родителите на Валерия Желева - бивш възпитаник на Хуманитарна гимназия, загинала в изгорелия влак София-Кардам през 2008 г.

Чуйте в закачения файл изпълнението на Евгени, както и разговорите с него и Иво Сейреков.