Трети договор за партньорство Шафхаузен – Добрич
Трети договор за партньорство Шафхаузен – Добрич / netinfo

Трети договор за междуболнично партньорство Шафхаузен – Добрич ще бъде подписан на 3 ноември. Документът, с който се продължава най–успешното партньорство в сферата на здравеопазването между България и Швейцария ще се подпише от 9.30 часа в Малката заседателна зала на община добрич.

Договорът обхваща периода до 2010-та година.

Болничното партньорство “Шафхаузен-Добрич” възниква по инициатива на почетния гражданин на Добрич д-р Андре Гредел и има 15-годишна история. Първият съвместен договор е подписан през 1998 г.

 

В най-трудните години на икономическия преход у нас помощта от Дружеството и кантоналната болница в Шафхаузен се изразява предимно в хуманитерни пратки -  лекарства, консумативи, медицинска техника, болнично оборудване и професионална литература. Следват съвместни проекти за развитие и Ноу-хау трансфер на водещи медицински техники и методики чрез обучение на добрички специалисти и тясно взаимодействие в основните болнични звена. До момента са осъществени над 30 проекта за развитие и пилотното участие на добричката болница в мащабни българо-швейцарски програми, сред които “Централна стерилизационна”, “Болнична хигиена”, “Чиста вода”. Модернизирано е  Отделението за анестезия и интензивно лечение, хирургията, урологията, ортопедията, гинекологията, рехабилитацията, родилната помощ и неонатологията.

 

 Около 150 специалисти от МБАЛ-Добрич-АД са се обучавали  и специализирали в Кантоналната болница в Шафхаузен и други швейцарски клиники.  От 1994 г. болничното партньорство “Шафхаузен-Добрич” е признато от СЗО за модел на сътрудничество между Източна и Западна Европа. За своята инициатива и всеотдайна работа като основател и ръководител на партньорството през 2001 г. д-р Андре Гредел бе удостоен с Орден “Мадарски конник”-І степен.