Тошко Тодоров поема борбата с измамите в НАП
Тошко Тодоров поема борбата с измамите в НАП / netinfo

Новият зам.-изпълнителен директор на НАП Тошко Тодоров ще отговаря за борбата срещу данъчните и осигурителните измами, съобщиха от приходната агенция. Тодоров бе назначен на поста след среща на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и директора на данъчните Красимир Стефанов в понеделник. Новият зам.-шеф на НАП ще отговаря още за взаимодействието на агенцията с правоохранителните органи - МВР и прокуратурата. Под негово ръководство ще бъдат звената „Ревизии при особени случаи", „Интрастат" и „Централно звено за връзка", което се занимава  с обмен на ДДС-информация със данъчните администрации в  ЕС.

Тодоров е роден на 26 ноември 1966 г. в град Добрич. Тошко Тодоров е завършил математическата гимназия в родния си град. Завършва висшето си образование във Висшия финансов счетоводен институт „Д. А. Ценов", град Свищов.

В системата на приходната администрация работи от 1992 г., когато постъпва като данъчен инспектор в Териториална данъчна дирекция (ТДД) Добрич. За шест години в ТДД-Добрич преминава последователно през длъжностите главен данъчен експерт и началник отдел „Принудително събиране". През 1998 г. заема поста директор на ТДД-Добрич.  Такъв е до старта на НАП през 2006 г., когато е назначен за заместник-директор на дирекция „Обжалване и управление на изпълнението" във Варна. От 1 юли 2006 г. до 2 юни 2008 г. Тодоров работи в отдел „Управление на изпълнението" в Централно управление на НАП. След това напуска агенцията. Пред Дарик той заяви, че се е разделил със системата на данъчните, защото идеите му не са срещнали разбиране.

Тодоров нашумя с участието си в дебата между Бойко Борисов и Сергей Станишев, където се яви като експерт от екипа на ГЕРБ. Тогава стана ясно, че работи по договор с ДАНС. Тодоров обясни, че това е бил временен договор за консултантски услуги, но след изтичането му от ДАНС не са го търсили отново.