Тошко Няголов: Хляб за 60 ст. е фантастика
Тошко Няголов: Хляб за 60 ст. е фантастика / Дарик Добрич

Няма основания и предпоставки за вдигане на цената на хляба в момента, заяви в ефира на Дарик председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тошко Няголов. Той припомни, че повече от година не е имало вариации в цената на хляба и прогнозира, че до нова реколта не би трябвало да има промяна, освен ако други фактори като ток и вода не се намесят в ценообразуването.

В момента цената на масовия стандартен хляб – тип „заводски” е около 1,20 лв. за килограм. На пазара обаче се предлага хляб и на изключително ниска цена – между 60 – 65 ст. за 700 грама, информира Няголов. Според него такива цени са фантастика и по никакъв начин не могат да покрият разходите на производителя.

Нормалната цена за 700 грама хляб е 1 лев, считат от Регионалния съюз на хлебопроизводителите. От браншовата организация алармираха, че положението в сектора е все по-тежко – много от членовете на Съюза са задлъжнели към доставчици, повечето работят с остаряла и амортизирана техника и нямат възможност да инвестират в нова. Голям проблем остава и нелоялната конкуренция от сивия сектор. В последните месеци двама от 30-ината членове на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите са прекратили бизнеса си и са емигрирали в чужбина, за да търсят препитание, разказа Няголов.

„За съжаление потребителите в България избират продукта не по качеството, а по цената, а истината е, че доброто качество има по-висока цена” – подчерта Тошко Няголов.