Топлото време няма да навреди на посевите
Топлото време няма да навреди на посевите / netinfo

Високите температури и липсата на валежи засега не представляват опасност за селскостопанските насаждения, заяви за Дарик Костадин Костов - ст.н.с. и завеждащ секция „Селекция на пшеницата” в ДЗИ - Ген.Тошево.

Наистина падналите преди около 10 дни дъждове са били недостатъчни – от 6 до 10 литра на кв.метър. Сланите и минусовите температури нощем обаче компенсират липсата на достатъчно влага за растенията, обясни Костов.

Наблюдава се вретене при някои от пшениците и те са избуяли, благодарение и на високите температури в момента, каза агрономът. Причината за това  била, че някои от земеделците са засели много рано – около 15-20 септември. Това е грешка в агротехниката, обясни Костов. Според него пшеницата в засетите през октомври ниви е в добро състояние.

 

Селекционерът заяви, че има достатъчно време и през следващите 2-3 месеца ще паднат валежи. Костов съветва селските стопани да наблюдават посевите и да започнат подхранването на площите там, където това не е направено. Нужно е да се следи и за наличие на полска мишка, житен бегач и други вредители.