Тервел се готви за Добруджанския събор и конкурса Калинка Вълчева”
Тервел се готви за Добруджанския събор и конкурса Калинка Вълчева” / Община Тервел

Добруджанският събор в Тервел отново събира изпълнители от цяла Североизточна България на 22 септември. Традиционно, в него се включват певци, музиканти и танцьори от областите Добрич, Силистра и Варна. Тази година интерес са проявили и самодейци от областите Шумен и Русе.

Очаква се на двете сцени в центъра на Тервел да се изявят повече от 680 участници от 80 певчески групи, 9 танцови състава, 42 индивидуални изпълнители – певци и музиканти. Най-малката участничка ще е само на 3 години – Виктория Петрова от село Зафирово, която ще се представи с песни, които е научила от своята баба.

Нов акцент в съпътстващата програма на Събора е изложението на производители от община Тервел – "Произведено в Тервел", които ще представят своята продукция от млечни продукти, натурални сокове, подправки, вино, ядки, пчелен мед и др., с които ще бъдат почерпени гостите на фестивала. По събора ще могат да се видят и изделия на приложното изкуство от тервелски майсторки.

В Осмото издание на конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен "Калинка Вълчева", който ще се проведе на 23 септември, също се очаква сериозна надпревара. Към 15 септември заявка за участие са подали 7 ученици и 18 възрастни индивидуални изпълнители, както и 27 групи, едно трио и един дует. В галаконцерта на лауреатите със свои изпълнения ще се включи патрона на конкурса Калинка Вълчева, както и гостуващата народна певица Калинка Згурова. Любителите на фолклорното предаване "От българско по- българско" ще имат възможност да се запознаят с неговата водеща Галя Асенова.

Тервел се готви за Добруджанския събор и конкурса Калинка Вълчева
netinfo