Тервел с богат празничен календар по случай 55 години от основаването на града
Тервел с богат празничен календар по случай 55 години от основаването на града / Дарик Добрич - архив

През 2015 г. Тервел отбелязва 55 години от обявяването си за град. По този повод общината е подготвила поредица от празнични събития в юбилейната година.

На 30 януари с празничен концерт пред тервелчани ще се представи Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“. През последната седмица на януари ще излезе от печат специален брой на вестник „Тервел“, с който ще бъде поставено началото на поредица от публикации, свързани с миналото на града – от годината, в която  той  е станал град (1960) до 1979 година. В специална рубрика на вестника -  „Успелите тервелчани“ ще бъдат представени хора от Тервел, които са намерили призвание и успех в различни житейски сфери – наука, спорт, култура, кулинария. През годината ще бъде отпечатан и брой 300 на вестник „Тервел“, чието начало бе поставено на 26.01.2006 г.

През февруари ще бъде обявен конкурс  „Искам да разкажа… моята мечта за Тервел“, чиято цел е да мотивира творящите хора да се запознаят с историята на родния край, с фактите около възникването на селището и неговото обществено- икономическо развитие, с почетните знаци и символи на общината. Желаещите да се включат в различните компоненти на конкурса могат да представят свои рисунки, приложни изделия, стихотворения, разкази, спомени, снимки и колажи, уточняват от кметството. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в средата на месец май.

Отново през май и юни ще бъдат организирани за 40-ти  път Празници на културата. Тервелчани и гостите на града и общината ще могат да се срещнат със свои любимци от големите музикални и театрални сцени.

През 2015 година се навършват 55 години от провеждането на първия Добруджански събор, 75 години от подписването на Крайовската спогодба, 130 години от Съединението на България и 135 години от рождението на Йордан Йовков, припомнят още от община Тервел. Във връзка с тези годишнини от кметството ще организират ретроспективна фотоизложба, документална изложба от фонда на РИМ Добрич и срещи с изследователи на Добруджа. Община Тервел ще провокира историческите интереси на подрастващите като им даде възможност в рамките на ваканционната програма „Наше лято“ да се включат в работата  на общинския музей. Във връзка с юбилейната годишнина от Крайвската спогодба, участниците в историческата секция към ОДК  ще участват в образователна екскурзия до исторически местности в Добруджа.

През есента ще се проведе и юбилейно 10-то издание на Крос „Златна есен“ – съвместна проява на община Тервел и  КЛА „Атлетик“. Това е индивидуална надпревара за учениците от 5 до 12 клас на училищата на територията на община Тервел, в която най-добрите получават награди.