Танцова студия Добруджа отбелязва 25-годишен юбилей
Танцова студия Добруджа отбелязва 25-годишен юбилей / Дарик Добрич - архив

Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа” ще отбележи своя 25-годишен юбилей сголям концерт, от 18.30 часа в драматичен театър „Йордан Йовков”. Детската танцова студия е създадена през 1989 година и трябваше да празнуваме миналата година, но реших да отбележим юбилея сега, тъй като миналата година чествахме 60 години от създаването на професионалният ансамбъл „Добруджа”, обясни главният художествен ръководител на двете формации Стоян Господинов.

Танцова студия „Добруджа” е създадена с цел издирване, съхранение и популяризиране  на българския фолклор и като школа за създаване на кадри за професионалния ансамбъл. В първата година в нея са привлечени 32 деца, а понастоящем там се обучават над 150 танцьори. Всички те ще се включат в празничния концерт на 22 май, заедно с още над 100 участници, бивши възпитаници на фолклорната студия.

40% от изпълненията ще са свързани с добруджанския фолклор, а за останалата част на програмата са подготвени танци от всички етнографски области на страната, посочи Господинов. Концертът ще започне с емблематичния за Добруджа танц „Добруджански ръченик”, в който са включени 42 деца и ще завърши с „Тракийска сюита”.

За своята 25-годишна история танцова студия „Добруджа” е реализирала 39 турнета в чужбина и е печелила редица престижни награди и отличия. С огромен успех е  гастролирала в Германия, Испания, Унгария, Русия, Швейцария, Италия, Турция, Белгия, Англия и др. Удостоена е съсзванието Представителна фолклорна танцова студия от Националните прегледи на ЦИОФФ за България.
Тази година ансамбълът ще се пътува за град Битбург, Германия, където ще участва във фестивал с още 56 формации от целия свят.