/ СУ "Димитър Талев"
За тридесет и първи път талевци отбелязват патронния си празник. Талевите дни традиционно се провеждат в края на месец април и дават възможност на всички ученици в училището да вземат участие в разнообразни инициативи, за да покажат своите знания, умения и артистични заложби.

СУ Димитър Талев Добрич патронен празник
СУ "Димитър Талев"

Началото на празничната програма беше поставено с Маратон на четенето, в който се включиха талевци от трети, четвърти и пети клас. Учениците четоха „Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков, произведения на Ран Босилек и авторско творчество от конкурса „Бисерче вълшебно“.

Интерактивен метод за разказване на приказни сюжети представиха четвъртокласниците с театъра „Камишибай“, а петокласниците се срещнаха и запознаха с творчеството на добруджанските поетеси Елка Няголова и Петранка Божкова.

СУ Димитър Талев Добрич патронен празник
СУ "Димитър Талев"

На състезанията „Аз обичам България“ за трети клас, „Забавно междучасие“ за пети клас и „Дейности по ателиета“ за седми клас талевци се съревноваваха и показаха знания за историята и географията на България, справиха се успешно с няколко математически предизвикателства.
 
В пъстър карнавал с любими приказни герои се включиха първокласниците от СУ „Димитър Талев“, а артистични, певчески и танцови заложби показаха учениците от първи, втори, трети, пети и шести клас в два празнични концерта за патронния празник.

СУ Димитър Талев Добрич патронен празник
СУ "Димитър Талев"

В двора на училището второкласниците изработиха най-дългата рисунка на тема „Училищен живот“, в която представиха своите любими моменти и места от своето училище.
 
Младите лаборанти от пети и шести клас показаха своите постижения в областта на прородните науки с демонстрация на забавни експерименти, както и достиженията си при работата с програмиране на робот с изкуствен интелект и управление на дрон.

Осмокласниците се включиха в ученически форум „Как изглежда мечтаната професия в реалния живот?“, в който по интерактивен начин обсъдиха предимствата и предизвикателствата на най-предпочитаните професионални направления и изработиха постери по темата.

СУ Димитър Талев Добрич патронен празник
СУ "Димитър Талев"

Учениците от девети и десети клас изработиха и представиха презентации за живота и творчеството на Димитър Талев и дискутираха сюжета, темите и героите в романа „Железния светилник“.

Единадесетокласниците и двандесетокласниците се запознаха с актьора Валентин Андреев-Рафе на литературна среща и обсъдиха изграждането на образите в произведенията на патрона на училището и какви са предизвикателствата при поставянето им на театрална сцена. 

СУ Димитър Талев Добрич патронен празник
СУ "Димитър Талев"