Тадаръков: Задачата ни е равен достъп на земеделците ни до европазара
Тадаръков: Задачата ни е равен достъп на земеделците ни до европазара / netinfo
„Основната цел на Държавен фонд „Земеделие” е земеделските производители да получат равен достъп до европейския пазар, да станат по-конкурентноспособни и да имат по-висок обществен статус”. Това заяви в Добрич шефът на фонда Димитър Тадаръков. Той присъства на откриването на 15-тото издание на панаира „Селското стопанство и всичко за него.

Тадаръков допълни, че сега е много важно да се изгради административния капацитет на Разплащателната агенция. През месец септември ще стартира мащабна информационна кампания и обучителни семинари за разработване на проекти по еврофондовете.

„Програма САПАРД бе толкова успешна, че не върнахме нито едно неусвоено евро. Даже получихме с 10% повече средства от предвидените,” подчерта изпълнителният директор на фонд  „Земеделие".

381 фирми от страната и чужбина се представят на изложението. Сред участниците са селскостопански фирми от Австрия, Белгия, Дания, Германия, Израел, Испания, Италия, Канада, Китай, Япония.

Новите продукти ще бъдат показани в добричкия комплекс „Простор” на площ от 10 202 квадратни метра, с 1000 квадратни метра повече от 2006-та година.

За първи път в България ще бъде показан трактора Т7000 на фирма "Ню холанд", която е от групата ФИАТ. Машината е иновация в световен мащаб и ще бъде в продажба от септември тази година.

Новост на родния пазар са и тракторите от швейцарската марка "Хърлиман" с широк спектър на приложение.

Панаирът продължава до събота.