Съветник от ГЕРБ поиска извънредна сесия за намаление на местните данъци и такси
Съветник от ГЕРБ поиска извънредна сесия за намаление на местните данъци и такси / Дарик Добрич

Общинският съвет на Добрич да се събере на извънредна тематична сесия, на която да бъде обсъдено намаление на местните данъци и такси. Такова предложение направи на днешното заседание на местния парламент бившият финансов зам.-кмет на Добрич Иван Колев, който сега е съветник от ГЕРБ. Само два гласа не стигнаха предложението да бъде прието. В подкрепа на идеята гласуваха 19 съветници, 19 бяха против, а двама се въздържаха.

В мотивите си за внасяне на предложението Колев заяви:„Има нов Общински съвет и реформатори в него, които казаха, че ще правят реформи и според мен очакванията на гражданите, така както беше обещано от кандидатите за общински съветници, е да се намалят размерите на данъчните задължения и на таксата за битови отпадъци”. Той предложи кметът Йордан Йорданов да подготви промени в Наредбата за данъците и в Наредбата за таксите и цените на услугите, които да бъдат разгледани на 30 декември, за да има време за 14 дни обществено обсъждане и промените да влязат в сила през 2016 година.

„Закачките са хубаво нещо, но изборите отминаха и очакваме разумни предложения", коментира в отговор Йордан Йорданов. Разчетът на времето показва, че няма как да успеем до края на годината, отбеляза кметът и предложи такава тематична сесия да се проведе през януари, когато ще се разглежда и бюджетът на Общината.

Зам.-кметът арх. Боян Коларов подчерта, че в предизборната кампания на Реформаторския блок не е говорено за намаление на таксата за битови отпадъци, а за това, че тя се определя по несправедлива методика. Промените в местните данъци и такси не могат да настъпят през 2016 година, заяви Коларов, според който решението за това трябва да се вземе след мащабно обществено обсъждане.

Атанас Атанасов от Атака също определи думите на вносителя на предложението като закачка и попита: „Кои хора 8 години бяха инициаторите да се вдигат местните данъци и такси в община Добрич?” Атанасов отбеляза, че новата власт се нуждае от време за сериозен анализ преди такава промяна. Той смята, че е добре през новата година да се организират тематични сесии за всеки данък поотделно.

Младен Матеев от ГЕРБ насочи вниманието към данъците на тежкотоварните автомобили. Той призна, че в първия си мандат като съветник е подкрепил увеличението на данъците на МПС, но сега смята, че е допусната грешка. „Тежкотоварните автомобили на територията на Добрич почти не ползват общинска пътна мрежа, а плащат много сериозен данък и е добре това да се промени”, каза Матеев.

„Несериозно е да се съберем в навечерието на новогодишната нощ, за да вземаме решения. Да оставим въпроса за следващата година”, каза Йордан Йорданов от ВМРО.

Мая Димитрова отбеляза, че БСП също е за намаление на таксата за битови отпадъци, но и според нея идеята този въпрос да се обсъжда на 30 декември е „неуместна закачка.”