Съветниците на Добрич ще търсят нов подход за избор на съдебни заседатели
Съветниците на Добрич ще търсят нов подход за избор на съдебни заседатели / Дарик Добрич
Съветниците на Добрич ще търсят нов подход за избор на съдебни заседатели
77027
Съветниците на Добрич ще търсят нов подход за избор на съдебни заседатели
  • Съветниците на Добрич ще търсят нов подход за избор на съдебни заседатели

Съветниците на Добрич ще търсят нов подход за избор на съдебни заседатели, решиха те на редовното си заседание. Общински съвет одобри списък от 53-ма души за заседатели в Районен съд с 5-годишен мандат. При разглеждането му обаче възникна дискусия, в която Галина Митева от БСП повдигна въпроса кой е отговорен за налагането на партийно-квотен принцип при определянето на заседатели в Добрич.

Председатялят на комисията по избора Даниела Димитрова каза, че тя не е разпращала инструкции с разпределение на броя заседатели по политически сили и смята че не са нарушени законодателните изисквания. Такива таблици получиха на електронните си пощи всички съветници и изтичането им в публичното пространство породи много дебати. Съдии се обявиха против политизирането на процеса.

Виновен за разпратените инструкции с партийни квоти се оказа председателят на Общинския съвет Ангел Табаков, който заяви, че е бил извън града и щом получил съобщението от Районен съд с искане за нови заседатели, сроковете били много кратки. Ние го обсъдихме със секретаря на ОбС и го рапратихме така до съветниците с цел да ги активираме, защото нямаше време и имаше опасност да не успеем да съберем нужния брой заседатели, заяви Табаков. Той се извини за недоразумението и каза, че не е искал да обиди никого с призива си.

Галина Митева коментира, че ГЕРБ за пореден път прилагат партиен принцип при избора на съдебни заседатели, след като така са излъчени и за Окръжен съд. Точка на спора сложи Гинка Василева, която направи и единственото предложение за промяна, което да донесе успокоение занапред. Тя предложи да бъде записано в решението до края на мандата да се проучи опита на други общини в процеса по определяне на заседатели и той да бъде приложен при следващите процедури в община Добрич.

Чуйте какво казаха Даниела Димитрова, Ангел Табаков, Галина Митева и Гинка Василева в аудиото.