Съученици и приятели на Илко Радев излязоха на площада
Съученици и приятели на Илко Радев излязоха на площада / Дарик Добрич

Около 60-70 души се събраха на централния площад в Добрич, за да обявят своята подкрепа за съгражданина си Илко Радев, обвинен в убийство при неизбежна самоотбрана. Събирането, обявено като "мирен протест" бе организирано чрез интернет от ученици от Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски", където е учил младежът до преди година. Две от инициаторките - Лазарина Лазарова и Павлина Николаева коментираха, че протестът е срещу несправедливото обвинение и това, че на Илко е лепнат етикет "убиец" преди прокуратура и съд да са се произнесли. Павлина, която е бивша съученичка на момчето заяви, че "той не може да убие и муха", и добави "настоявам за справедливост и Илко да излезе невинен от цялата работа".

От присъстващите бяха събирани подписи, които "ще бъдат изпратени на депутати и в съда", каза Лазарина. В протеста се включиха основно ученици, но имаше и неколцина граждани. Те споделиха пред медиите, че са учудени, че няма повече хора на площада, за да настояват за справедливост и решаване на проблемите на младите хора в държавата ни.

С плакати "Ние вярваме в невинността", "Справедливо разследване по делото" и "Илко, ние сме с теб", протестиращите проведоха шествие, което премина през пешеходната зона на Добрич и завърши в двора на финансовата гимназия.

Илко Радев бе задържан на 29 февруари след среднощно сбиване в с Студентски град в столицата, в което бе убит с прободна рана 19-годишния Марио Данчев, съквартирант на добричлията. Срещу него има повдигнато обвинение за предумишлено убийство при неизбежна самоотбрана. След това Илко Радев бе пуснат под парична гаранция от 1 000 лева.