Съкооператори протестират срещу проект на психодиспансера
Съкооператори протестират срещу проект на психодиспансера / netinfo

Живеещите в блок № 62 в жилищен комплекс „Строител” протестират срещу проект на добричкия психодиспансер, който предвижда настаняването на психично болни в апартамент в техния блок. За това алармира добричлийката Снежана Василева.

Програмата предвижда в три двустайни жилища в града да бъдат настанени общо 12 души с психични отклонения. Болните ще бъдат обгрижвани от специалисти и ще посещават център за рехабилитация.

Живеещите в „Строител” обаче не са съгласни хора с душевни болести да им станат съседи. Те са изготвили подписка със 74 подписа и са я депозирали в общината.

„Не е редно в жилищен блок да се настаняват хора с психични отклонения. Страхуваме се за децата си”, каза за Дарик Снежана Василева. Съкооператорите не били информирани за подробности от програмата, например по колко души ще живеят в една стая.

Проектът се финансира по програмата ФАР и се разработва в Добрич за първи път в България в подобен обем, обясни шефката на психодиспансера д-р Маргарита Новоселска. Идеята е да се създаде дневен център за рехабилитация, в който болните ще се приучават на различни умения за по-добра интеграция в обществото. Ще бъде изграден и информационен център за близките на болните.

Третият пункт от проекта са именно тези "защитени жилища", каза д-р Новоселска. В тях ще бъдат настанявани излекувани от острите симптоми хора, които вече са спокойни и безопасни. Сред включените в програмата няма да има болни с нарушен самоконтрол, които носат рискове, заяви д-р Новоселска.

Защитени жилища има в много държави. Според специалистите целта е да се помогне на психичноболните постепенно да се излекуват и да се интегрират. Ако след престоя в диспансера те се връщат веднага при близките си, има огромен риск симптомите да се обострят отново. Европейците приемат подобни проекти и като израз на толерантност и съпричастност към засегнатите от психоболести.

Останалите два блока в Добрич, където ще има защитени жилища, са в кв.”Христо Ботев” и на ул. „Иван Вазов” № 4. Очаква се програмата да стартира до 45 дни.