Съдът върна на прокуратурата дело за грабеж и телесна повреда
Съдът върна на прокуратурата дело за грабеж и телесна повреда / netinfo
Добричкият окръжен съд върна на прокуратурата за изправяне делото срещу 38-годишния Боян Г. Петров и 19-годишния Росен И. Росенов от с. Оброчище, община Балчик. Съдебният състав установи, че в досъдебната фаза на производството са допуснати съществени процесуални нарушения, ограничаващи правата на двамата подсъдими.

Те са обвинени, че през април 2007 г. в с. Оброчище след употреба на алкохол са нападнали 55-годишния си съселянин Христо Иванов и са му отнели 20 лева. Съдебната експертиза установява, че в резултат на удар е счупен горен зъб на Христов, което затруднява говора и дъвкането му. Нанесените телесни повреди е можело да бъдат получени и само с един удар, посочи днес пред съда вещото лице.

След като разгледа исканията на страните, съдебният състав определи, че са допуснати съществени процесуални нарушения на правата на подсъдимите. След повдигане на обвинението на Петров, той заявява, че се придържа към показанията, които е дал като свидетел, и в които не се признава за виновен. В досъдебното производство Росенов е признал вината си и дал показания, уличаващи Петров. Разпитът обаче е проведен без адвокат.

След като интересите на двамата подсъдими си противоречат, прокуратурата е следвало да назначи служебен защитник на Росенов за този разпит. Младежът е неграмотен и по тази причина също е било задължително присъствието на адвокат.