Окръжен съд Добрич
Окръжен съд Добрич / Окръжен съд-Добрич
Окръжният съд в Добрич наложи три глоби от по 1200 лева на „Евроманган“ ЕАД - село Църква, община Балчик. Глобите са заради неизпълнени разпореждания на съда по дело, образувано по искове за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД. Дружеството не е представило в срок изискани от съда документи, необходими за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза, поради което е станало причина за неоснователно отлагане на делото. Постановените глоби могат да бъдат обжалвани в едноседмичен срок.
 
Производството по делото е образувано по молби, внесени в началото на тази година от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ - София и „Енерго Про Продажби"АД - Варна заради неизплатени трудови възнаграждения на работници и непогасени задължения за доставка на електроенергия. Двата иска се разглеждат в едно производство, след като Окръжният съд е преценил, че са налице законовите предпоставки за служебното им съединяване.
 
В молбата на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ се посочва, че дружеството, в качеството му на работодател, не е изплатило трудовите възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите му за повече от два месеца. На това основание се иска да бъде установена неплатежоспособността на „Евроманган“ и да се открие производство по несъстоятелност.
 
„Енерго Про Продажби”АД твърди, че към момента на подаване на молбата ответникът има непогасени задължения в общ размер на 64 986.38 лева. Доставчикът на електроенергия иска Окръжният съд да постанови решение, с което да открие производство по несъстоятелност на „Евроманган”ЕАД поради неплатежоспособност и свръхзадълженост.
 
Следващото заседание по делото е насрочено за 10 септември, от 10. 00 часа.