Съдът спря дело на издирван разпространител на дрога
Съдът спря дело на издирван разпространител на дрога / netinfo

Добричкият окръжен съд спря наказателното производство срещу 27-годишния Йордан Йорданов от Добрич, след като прие днес, че не е направено всичко по издирването на подсъдимия.

Йорданов е обвинен в притежаване и разпространение на наркотици в условията на опасен рецидив. Той не се явява на трето заседание по делото. По тази причина през април бе обявен за общодържавно издирване, а мярката му за неотклонение променена от „парична гаранция” в „задържане под стража”.

По официални данни на полицията той не е напуснал страната, но непотвърдена полицейска информация сочи, че Йорданов е сторил това по нерегламентиран начин.

Като се съобрази с практиката на Върховния касационен съд, Добричкият окръжен съд прие, че на този етап не следва да се даде ход на делото в отсъствието на подсъдимия, въпреки че Наказателно-процесуалният кодекс позволява това. То обаче ще бъде наблюдавано от съдия-докладчика и на по-късен етап възобновено, като се изиска подробна справка от МВР, какво е направено за издирването на Йорданов.

Обвиняемият е зависим от наркотици от около 8 години. Осъждан е ефективно за кражба, изнасилване и разпространение на наркотици. По данни на прокуратурата срещу него се водят още три досъдебни производства за кражби в Първо РПУ – Добрич и РПУ – Албена.

Подсъдимият е с основно образование, неженен и неработещ.