Съдът отмени отказ да се изгради молитвен дом на Свидетелите на Йехова
Съдът отмени отказ да се изгради молитвен дом на Свидетелите на Йехова / DarikNews.bg, архив

Административният съд отмени отказа на главния архитект на Добрич да издаде виза за проектиране на „Свидетелите на Йехова”. Религиозната институция иска да преустрои сградата си по ул.”Осми март” и да промени предназначението й от зала за обучение в молитвен дом. Преписката се връща на главния архитект за произнасяне по искането на „Свидетелите на Йехова”. Съдът осъжда община Добрич да заплати разноските по делото в размер на 650 лева. Решението на магистратите е окончателно.

Религиозната институция подаде жалба в съда, след като през октомври м.г. Общинският съвет на Добрич отхвърли нейно искане за изграждане на молитвен дом. Докладната записка за това беше внесена за разглеждане на основата на постъпило заявление от вероизповеданието, в което се иска допускане изменение на подробния устройствен план на общински имот по  ул."Осми март" 32.

Председателят на Постоянната комисия по строителство и  жилищна политика Иво Пенчев мотивира решението на Общинския съвет, като се позова на Закона за устройство на територията, според който влезлите в сила общи устройствени планове могат да се изменят, ако настъпят съществени промени в обществено-икономическите  и устройствените условия, при които са били съставени. На този етап по ул."Осми март" не са настъпили такива промени, които да налагат промяна на характера на застрояване, подчерта Пенчев.

Сградата по ул."Осми март" и сега се използва от вероизповеданието, но то е законно регистрирано в България и ние не сме органът, който може да се произнесе по спиране на неговата дейност, коментира по-късно пред журналисти Пенчев.