Съдът остави в ареста, обвиняем за смърт по непредпазливост
Съдът остави в ареста, обвиняем за смърт по непредпазливост / Дарик Добрич - архив

Окръжен съд – Добрич, потвърди наложената на 53-годишния Пейчо В. Ил. от с. Росица, община Ген. Тошево мярка за неотклонение задържане под стража. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 11.06.2012 г. в с. Росица е причинил на 57-годишно лице от същото село средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота. Държавното обвинение посочва, че настъпилата десетина дни по-късно смърт на пострадалия е пряка и непосредствена последица от причинената средна телесна повреда.

Според разследването, след като пили бира, двамата тръгнали да се прибират заедно. По-късно свидетел по делото намерил 57-годишния в безпомощно състояние.

Пейчо Ил. е бил привлечен като обвиняем на 07.07.2012 г., а на 10.07.2012 г. Районен съд – Ген. Тошево, е взел спрямо него най-тежката мярка за неотклонение.

53-годишният обжалва това определение с молба да тя да бъде изменена в по-лека – домашен арест. В жалбата се посочва, че Пейчо Ил. отрича да е автор на деянието, за което му е повдигнато обвинение. Той има постоянен адрес в с. Росица. Адвокатът му твърди, че не е налице опасност да се укрие докато се провеждат процесуалните действия. Според защитника, неправилно Районен съд – Ген. Тошево, е приел, че обвиняемият е препятствал органите на досъдебното производство.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви, че молбата за изменение на мярката за неотклонение е неоснователна. Прокурорът смята, че от събраните в досъдебното производство материали може да се направи обосновано предположение, че Пейчо Ил. е автор на престъплението, за което е привлечен като обвиняем. То е тежко умишлено. Предвид настъпилата смърт на пострадалия предстои обвинението да бъде преквалифицирано в по-тежко престъпление – причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. Държавният обвинител посочи, че при задържането му от полицията на 06.07.2012 г. 53-годишният е направил опит да се укрие и този факт аргументира опасността, той да се укрие или да избяга.

Той има основно образование, работи, не е семеен, не е осъждан.

Определението, с което Окръжен съд – Добрич, потвърди наложената на Пейчо Ил. мярка за неотклонение задържане под стража, не подлежи на обжалване и протест.