Съдът остави в ареста обвиняем за кражба на печка
Съдът остави в ареста обвиняем за кражба на печка / Дарик Добрич - архив

Окръжен съд – Добрич потвърди наложената на 32-годишния Самет Ерджан мярка за неотклонение задържане под стража. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Първо РУП – Добрич за това, че на 15 срещу 16 януари 2012 г. е  взломил прозорец на входна врата и е проникнал в частен дом в Добрич, откъдето отнел печка на твърдо гориво и газов котлон. Печката била предадена и намерена в хода на разследването в пункт за вторични суровини.

На 20.01.2012 г. Районен съд – Добрич, е задържал под стража Самет Ерджан и той обжалва определението му пред въззивния съд.

В съдебното заседание днес адвокатът на обвинения пледира, че не са налице основания за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, защото от събраните доказателства не можело да се изведе обосновано предположение за авторството на Самет Ерджан на деянието, за което е привлечен да отговаря. Той имал постоянно местожителство и няма опасност да се укрие. С тези аргументи защитникът помоли да бъде изменена в по-лека мярката за неотклонение.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич поиска да бъде потвърден арестът на Самет Ерджан, защото е сторено при условията на опасен рецидив. В подкрепа на обоснованото предположение, че Самет С. е извършил деянието, за което е привлечен да отговаря, прокурорът посочи приложена по делото трасологична експертиза на следа, оставена от негова обувка в къщата, където е извършена кражбата. Държавният обвинител смята, че този факт обосновава и опасността обвиняемият да се укрие при по-лека мярка за неотклонение..

След като прецени събраните доказателства и изложените от страните доводи, Окръжен съд – Добрич потвърди мярката за неотклонение задържане под стража на Самет Ерджан.

Задържаният е неграмотен и е осъждан 6 пъти за престъпления против собствеността.

Актът на Окръжен съд – Добрич е окончателен и не подлежи на обжалване и протест.