Съдът екстрадира 20-годишен добричлия в Германия
Съдът екстрадира 20-годишен добричлия в Германия / netinfo
Добричкият окръжен съд реши 20-годишният добричлия Юсуф Исмаил да бъде незабавно предаден за наказателно преследване на германските власти, съобщават от пресслужбата на съда. Той е уличен, че на 24.06.2008 година е пробол около 30 пъти с нож албанец в жилището му в Хамбург. Потърпевшият е починал по-късно от вътрешните и външни кръвоизливи от многобройните прорезни и прободни наранявания в областта на корема, гърдите и черепа.

Задържането на Исмаил е поискано с Европейска заповед за арест, издадена от Прокуратурата на немския град Хамбург. В нея се посочва, че младежът е издирван за престъпление, за което немският Наказателен кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода” за максимален срок от 15 години. Прокуратурата в Хамбург е изпратила на Добричкия окръжен съд писмени гаранции, че ако му бъде наложено наказание „лишаване от свобода” или друга санкция, добричлията ще бъде предаден за изпълнението им по негово желание обратно на България.

На 15.07.2008 г. Юсуф Исмаил даде пред Добричкия окръжен съд доброволно съгласие да бъде екстрадиран в Германия. След изтичане на тридневния срок за оттегляне на това съгласие, днес обвиняемият отново заяви в съдебната зала, че желае да бъде предаден на германските власти. В последната си дума той потвърди, че разбира последиците от доброволното му предаване.

Окръжна прокуратура – Добрич пледира пред Добричкия окръжен съд да бъде уважено искането на Окръжния съд на Хамбург за екстрадиция на добричлията, тъй като са спазени всички законови изисквания за предаването му. Изтъкнато бе, че според българското законодателство възрастта на Исмаил позволява това.

Според защитната теза, инцидентът е станал при самозащита, а свидетелство за това са белезите по тялото на Исмаил.

Решението на Добричкия окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.