Съдят поредния митничар, присвоявал винетни такси
Съдят поредния митничар, присвоявал винетни такси / netinfo

Добричкият окръжен съд даде ход на поредното наказателно дело за далавери с винетни такси на граничен пункт. То е срещу 37-годишния митнически контрольор Георги Николов от Шабла. Повдигнатото обвинение е за това, че в качеството си на длъжностно лице той е пропуснал в България през ГКПП Дуранкулак, без да събира винетни такси и да издава квитанции, 2 582 моторни превозни средства с чужда регистрация. Щетите към фонд „Републиканска пътна инфраструктура", причинени от него, са за 23 880,73 лв. Далаверите са правени в периода 3 юни - 31 август 2006 година.

Пред Добричкия окръжен съд подсъдимият не се призна за виновен и се възползва от правото си последен да дава обяснения.

Съдът разпита прекия началник на граничните контрольори и трима гранични полицаи и поиска нови доказателства. Магистратите изискаха от Районните полицейски управления в Шабла и Каварна справки, дали са постъпвали сигнали за автомобили, преминали без да бъдат проконтролирани през ГКПП-Дуранкулак.

Делото бе отложено за 14 януари 2010 година, за да бъде попълнено с нови доказателства.

Това е петият случай, в който става въпрос за подведен под отговорност контрольор за злоупотреби с винетни такси. Схемата е една и съща, а досега пред Темида бяха изправени митничари от ГКПП Кардам. Георги Николов е първият от ГКПП  Друанкулак. Прави впечатление и фактът, че се касае за един и същи период - лятото на 2006 година. Не е ясно, дали обвинените са действали в комбина. Дарик научи, че има още изготвени обвинителни актове за същото престъпление.