Свит е пазарът на пчелен мед
Свит е пазарът на пчелен мед / Дарик Добрич

Пазарът на мед в Добрички регион е свит и в момента почти никой не продава, заяви пред Дарик председателят на Областен браншови пчеларски съюз - Добрич Християн Христов. Основната причина е ниската цена, която се предлага от търговците.

„Много килограми мед залежават по складовете на пчеларите - производители, тъй като изкупната цена в момента се движи в границите 3.60 - 4.00 лева/кг. В същото време цената на захарта в България неясно защо продължава да се покачва, при положение че в момента на борсата в Лондон тон захар струва 604 долара и за една година продуктът е поевтинял с 22%. У нас обаче цената му скочи с 50%. Пчеларите подхранват със захар пчелните семейства през пролетта и през есента и когато захарта поскъпва, скача и себестойността на килограм мед", коментира Христов.

По думите му производителите искат цени на едро от 6 лв./кг на акациев мед, 5.50 лв./кг на липов и 5 лв./кг на полифлорен. В съседните страни изкупните цени са три пъти по-високи, а нашият мед изобщо не отстъпва по качество, подчерта Христов. Производителите в момента изчаквали с реализиране на продукцията си, но някои се принуждавали да продават на ниски нива. Тези изкупни цени се застояват вече трета година, а това може да доведе до срив в бизнеса, смята пчеларят.

Христов прогнозира, че 2012-та ще бъде добра пчеларска година с добиви около и над средните.