Свидетели на Йехова вече провеждат сбирки на ул. 8 март в Добрич
Свидетели на Йехова вече провеждат сбирки на ул. 8 март в Добрич / снимки: Валентина Добринчева
"Свидетели на Йехова" вече провеждат сбирки на ул. "8 март" в Добрич
19183
"Свидетели на Йехова" вече провеждат сбирки на ул. "8 март" в Добрич
  • "Свидетели на Йехова" вече провеждат сбирки на ул. "8 март" в Добрич

20-30 души от квартала Червената пръст в Добрич протестираха срещу започването на религиозни сбирки в къща по ул. „8 март”. В същия момент почти 100 човека, присъстваха на първата среща, която бе организирана от 10 часа там. Към протеста се присъедини и областната организация на ВМРО, които разпространиха листовки с описание на опасностите, които създава сектата.

Къщата е частна, ремонтира се от ноември 2008 година, откогато, според протестиращите, сектантите „зарибяват” живеещите наоколо. Имотът е закупен от „Свидетели на Йехова”, а впоследствие статутът на сградата е променен с разрешение на общината в „учебен център”. Това, обаче, не оправдава ползването му за религиозни цели, казват недоволните.

"Свидетели на Йехова" вече провеждат сбирки на ул. "8 март" в Добрич
netinfo
Духовният служител Георгиус Мавроматис, който посрещаше желаещите да влязат на прага и разговаряше с медии, протестиращи и дошлите полицаи, поясни, че те не изкушават никого да влиза на сила и смята, че сред протестиращите няма хора от квартала, а подбудители. Той самият е грък, пребиваващ от 7 години в България, тъй като в Гърция сектите са забранени със закон. С него в къщата имаше и представители на Хърватия, Словения и други държави.

Общинският съветник Герман Германов, който живее на „8 март” съобщи, че на редовно заседание на местния парламент във вторник ще внесе питане към общинска администрация и кмета на какво основание пребивават тези чужденци в Добрич, имат ли работни или други редовни визи и документи, също както и дали структурата „Свидетели на Йехова” си плаща всички данъци.

Хората, които бяха събрани на улицата, признаха, че ги е страх от появилата се секта и това, което прави, но се опасяват, че са пропуснали всички възможности да й противостоят да продължи да провежда сбирките си и да приобщава още хора за каузата си.

„Свидетели на Йехова”, припомниха протестиращи, са антихуманна секта, която е против държавното устройство, национални и религиозни празници, против кръвопреливането и всякакви животоспасяващи интервенции.

Чуйте в прикачения файл хората от квартала, 15-годишната Десислава, която вече е видяла отблизо как действат „свидетелите”, както и какво казва за протеста Георгиус Мавроматис.

"Свидетели на Йехова" вече провеждат сбирки на ул. "8 март" в Добрич
netinfo

Службата в "учебния център" в къщата