Свежи европари в общините - към края на 2008 година
Свежи европари в общините - към края на 2008 година / netinfo

Свежи пари от Европейския съюз ще започнат да влизат в България най-рано към края на 2008-ма година, заяви в Добрич вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Тя участва в семинар с актива на ДПС в областта, посветен на готовността на местната власт да усвоява структурните фондове на ЕС.

Заместничката на Ахмед Доган обясни, че през месеците май и юни 2007-ма в Брюксел ще започне одобряването на проектите за европейските пари. Ако те бъдат одобрени до края на тази година, то в началото на 2008-ма ще започне реализацията им. Затова свеж поток от средства от ЕС се очаква да влезе в страната през втората половина и към края на следващата година.

4 милиарда евро са ще постъпят през следващите 7 години по линия на местните власти, припомни Емел Етем. "Нека не се заблуждаваме обаче, че имаме добра готовност за усвояване парите от ЕС", алармира вицепремиерът. Тя призова актива на ДПС да се огледа по общини и да подсеща кметовете да изградят звена за защита на европроекти. Ако нямат свой потенциал, да търсят външни консултанти, посъветва Етем и добави че няма смисъл от проекти, писани "на коляно".

Всяка община в България да подготви минимум по 30 проекта, призова вицепремиерът. Тя подчерта обаче, че община с качествени проекти може да получи 60 одобрения, а друга с лоши проекти - само едно.

Според Емел Етем България е по-подготвена от Румъния като административен капацитет за усвояването на средствата от европейските фондове.