Световноизвестният музикант Деворина Гамалова гостува в Добрич
Световноизвестният музикант Деворина Гамалова гостува в Добрич / netinfo

Световноизвестният музикант Деворина Гамалова - цигулка, китара и пиано, ще изнесе концерт в Добрич в Регионална библиотека "Дора Габе от 14.00 часа. На концерта са поканени потребители на социални институции в града. Организатори на проявата са Регионална библиотека „Дора Габе” и „Дневен център за възрастни хора с увреждания” към „ЦПЗ д-р П. Станчев - Добрич” ЕООД.

В програмата са включени произведения на Бах, Вивалди, Паганини, Бетховен, Крайслер.

Професионалната си кариера Деворина Гамалова започва като концертмайстор на Симфоничен оркестър в Германия, след което се премества в Лондон, където се посвещава на изпълнителска и преподавателска дейност. Aсистира на Григорий Жислин до 2002 г. и сега преподава цигулка и виола в няколко консерватории и университети в Лондон и Бирмингам, както и на майсторски курсове в Европа и Азия.

Сред последните й отличия от конкурси и институции са „Кристална Лира” 2013 от Съюза на българските музикални и танцови дейци и през 2014 Грамота от Министерството на културата на РБ за "принос в популяризиране на българската култура по света".

Гамалова се занимава активно с изследователска, литературна, издателска и организационна дейност. Участва като партньор, помощник и артистичен ръководител в различни фестивали, конкурси и институции. Организира образователни концерти и лекции за важността и ползата на класическата музика.