Каварна маратон
Каварна маратон / Дарик Добрич - архив

Каварна се включва в най-дългата мирна световна щафета - Peace Run. Световният пробег на мира ще премине през града с горящ факел, символ на обединение и укрепване на идеалите за мир по света. Факелът на мира ще пристигне в крайморския град в 11:30 часа на паметник „Защитата на Каварна“. Пробегът на мира ще премине през ул. „България“ и ще продължи през пешеходната зона до административната сграда на Община Каварна, където маратонците ще бъдат посрещнати с официална церемония.

Тази година „Пробегът на мира“ тръгва от Свищов, а Каварна ще е първият морски град, през който ще премине шествието.

Щафетата с горящ факел пресъздава символиката на предаването от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към стремежа за мир.

Спортното събитие съществува от 1987 година, като негов основател е индиецът Шри Чинмой. За този период са изминати 500 000 км през 150 страни от всички континенти, предавайки от ръка на ръка запален факел с послание за мир.

Част от популярните факлоносци са били Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Паола Радклиф и много други знаменитости.