Свети Валентин: обичат се, но не се женят
Свети Валентин: обичат се, но не се женят / netinfo
Свети Валентин: обичат се, но не се женят
26009
Свети Валентин: обичат се, но не се женят
  • Свети Валентин: обичат се, но не се женят

Няма да има бракосъчетания в Добрич на Деня на влюбените - 14 февруари. Това съобщи организаторът към Обреден дом Костадинка Ангелова. Това се случва за първи път от няколко години. Въпреки че Свети Валентин се пада почивен ден, той не е предпочетен за сключване на брак през 2010-та, докато минали години, макар и през седмицата, е имало по няколко разписвания. През 2009 и 2007-ма е имало по две, а през 2008-ма - цели шест разписвания.

В събота, 13 февруари, ще се проведат два ритуала - сватба и именуване, каза Ангелова. Вече има и 4 двойки избрали да се врекат на датата 10.10.2010 г..

Наблюдава се тенденция на намаляване на радостните обреди, отбеляза организаторът. В годините след 2000-та са се правили по 500 бракосъчетания годишно, докато за 2009-та те са били 335. Поради финансовата криза хората все по-често предпочитат само разписване пред сватбено тържество. От началото на 2010-та са сключени 24 брака, като 16 от тях са били само разписвания.

Зимните месеци по принцип не са предпочитани за сватби, каза Костадинка Ангелова. Очакват се повече заявки след Великия пост, по време на който църквата не венчава, както и през лятото. Младите хора често искат и изнесени бракосъчетания. През 2009 година те са били 43 от всички проведени. Кои са били най-любопитните от тях можете да чуете в прикачения файл.