Студентът Владимир Михайлов прави тапас пред испанци, мечтае за собствен ресторант
Студентът Владимир Михайлов прави тапас пред испанци, мечтае за собствен ресторант / Пресцентър ВУМК

„ Достигането ми до финалите на Международния студентски тапас шампионат в Испания оценявам като много добро представяне. Това е първото ми участие в подобно състезание и съм доволен от себе си" - заяви пред Дарик  Владимир Михайлов - студент в Кулинарна академия HRC, Добрич. Той бе единственият представител от Североизточна Европа, участвал във второто издание на конкурса във Валядолид, Испания. Добричлията се класира сред 14 - те финалисти измежду 100 участници от различни краища на света.

Годишният Международен студентски тапас шампионат представя кулинарни таланти от различни международни училища в сферата на кулинарните изкуства. Представянето на конкурентите става на два етапа -  първият е приготвяне на уникален тапас в съчетание на типични испански продукти и такива, традиционни за страната - участник, както и писане на есе, включващо рецептата и професионалните цели, разказа Владимир Михайлов. Вторият, финален етап включва приготвяне на 13 порции от уникалните тапас в рамките на 15 минути на живо пред професионално жури. Всички финалисти са били подкрепяни от свои шеф-инструктори. Придружител на Владимир е бил неговият преподавател от академията в Добрич - полският шеф Кзищоф Жишк.

Българско сирене, мариновано с типични за страната ни подправки, мус от сирене, домашно приготвен хляб, чили олио, мини бурноа от чери домати, чипс от хамон и пяна от лимон е тапас - вариацията, която е предложил Владимир Михайлов. За Дарик Владо обясни, че тапас най-общо казано е традиционно испанско предястие, което се изяжда на две-три хапки и служи за мезе.

„С удоволствие бих участвал отново в подобно състезание, защото за да се развие един готвач му е нужен опит. В същото време всеки готвач мечтае за собствен ресторант, надявам се след време и аз да го постигна" - сподели плановете си студентът - кулинар. Владимир вече е преминал международен стаж при един от най-добрите готвачи в света Жан-Жорж Фонгерихтен в 5-звездния хотел W Dohа от веригата "Старууд" в Доха, столицата на Катар.  Догодина му предстои да практикува отново в 5 - звезден хотел в САЩ.