Студент на Кулинарна академия HRC на финал на състезание в Испания
Студент на Кулинарна академия HRC на финал на състезание в Испания / Кулинарна Академия Добрич - HRC

За втора поредна година Кулинарна Академия HRC към Висше училище Международен колеж участва във финалите на Международния Студентски Тапас Шампионат (Annual International Student Tapas Competition) във Валядолид, Испания, съобщиха от Академията. Състезанието се провежда за трета поредна година в рамките на Испанското национално тапас състезание за професионалисти, което ежегодно събира над 60 професионални шеф-готвачи във Валядолид. В студентската секция на състезанието участват над 100 акредитирани училища от цял свят, 15 от които достигат до финала, който тази година стартира днес – на 7 Ноември и ще продължи 4 дни.

Целта на Годишния Международен Студентски Тапас Шампионат е да представи кулинарния талант на участниците на индивидуален принцип и е открит за всички международни училища в сферата на кулинарните изкуства по света. Всеки студент трябва да приготви тапас, вдъхновен от кулинарната култура на собствената си страна, но съчетан с типичната испанска традиция за това предястие, както и да подготви есе, описващо вдъхновението за рецептата. За Анна Павлова, която се обучава 3-ти семестър във ВУМК, задачата е още по-трудна, тъй като тя идва от Молдова специално за образованието си в Кулинарна академия HRC и съчетава не само българската, но и молдовската култура при приготвянето на своята рецепта, информират от училището.

Тапас рецептата на Анна включва риба треска, зелени чушки и шафран. Анна представя България и Кулинарната академия в Добрич заедно с преподавателя в академията шеф Едуардо Кортес от Мексико. Кулинарна академия HRC към Висше училище Международен Колеж отново е и единственото кулинарно училище, представено на състезанието от цяла Източна Европа.

Обучението в академията продължава 2 години и включва теория и практика в България, и два стажа в Европа, Близкия Изток или Южна Африка и САЩ. Академията съществува от 2008 година и вече има своите дипломирани специалисти, успешно реализирани в България, САЩ, Норвегия, Дания, Южна Корея.