Стожер готов на бунт срещу депото за отпадъци
Стожер готов на бунт срещу депото за отпадъци / Дарик Добрич

Протестна декларация до Общинския съвет на община Добричка изпратиха жителите на село Стожер. В нея те изразяват несъгласието си с решението за изграждане на депо за твърди битови отпадъци в селото. Копия от документа са изпратени още до Министерски съвет и до Омбудсмана на републиката.

„Ние казваме не на вземането на решения за съдбата на селото и на селяните без допитване до тях” – се казва в декларацията. Жителите на Стожер се обявяват против отнемането на 217 дка общинска мера и замразяването на вододайната зона, от която черпят вода 5 села и откъдето започва коритото на Суха река. Над 900 подписа са събрани срещу изграждането на депото.

„Ако не бъдат удовлетворени исканията ни за прекратяване на процедурите по изграждане на депото, ще предприемем всички законови средства, за да защитим интересите на населеното ни място” – категорични са протестиращите.

Дарик припомня, че Общинският съвет на община Добричка даде съгласие за  учредяване на възмездно право на строеж върху терена от 217 дка край село Стожер, отреден за изграждане на регионално сметище. Според решението седем от общините на територията на Добричка област и шуменската Никола Козлево ще трябва да заплатят на община Добричка общо 329 910 лева. Правото на строеж се дава за срок от 30 години, в който трябва да приключат строителството и експлоатацията на регионалното депо. Решено бе още, че до депото ще отвежда черен път, който преминава в регулацията на селото, въпреки несъгласието на местните жители.

Междувременно Сдружението за изграждане на регионално депо за отпадъци край село Стожер с председател кмета на Добрич Детелина Николова, поиска от Министерство на екологията да отложи погасителния план за изплащане на кредит от 600 хил. лева, усвоени за изработване на технически проект за депото. Предложението цели да облекчи финансово общините, които  трябва да предвидят в бюджетите си и средства за отстъпеното право на строеж върху терена, отреден за изграждане на регионалното сметище.