Стимулират младежката заетост в ЕС с 6 млрд. евро в периода 2014-2020
Стимулират младежката заетост в ЕС с 6 млрд. евро в периода 2014-2020 / БГНЕС, архив

6 милиарда евро ще бъдат разпределени през следващия програмен период за стимулиране на младежката заетост в държавите-членки на Европейския съюз, включително и за България, съобщи евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ Моника Панайотова.

Финансирането, наречено "Гаранция за младежта", е предназначено за региони, в които младежка безработица е над 25 на сто, но в момента се водят преговори този праг да се намали до 20% и така средствата да обхванат повече хора, посочи Панайотова.

Програмите за насърчаване на заетостта са насочени към млади хора до 25 години, но в Европарламента ще се водят дискусии и за увеличаване на възрастовата граница до 30 години, тъй като тези хора са засегнати най-много от кризата, обясни евродепутатът.

Моника Панайотова уточни, че младежката безработица в България е 28 процента при средни нива за Европейски съюз от 23 на сто.

Комисията по заетост в Европейския парламент изготвя доклад за младежката безработица с препоръки и предложения към повечето държави членки, каза още Панайотова. Необходимо е да се създадат възможности за по-гъвкава заетост на младежите и въвеждане на почасова заетост при младите майки и студентите, които съчетават работа и учене. В образователните програми трябва да залегне повече предприемачески дух и да се акцентира на ключовата връзка между образование и бизнес. Голяма част от оперативните програми създадоха временна заетост при младежите, като трябва да се търсят начини за тяхното продължаване, смята евродепутатът.

Моника Панайотова и нейният колега от Европейския парламент Димитър Стоянов гостуват във Велико Търново в рамките на инициативата „Дни на Европейския парламент", организирана от Информационното бюро на институцията за България. Темата на дискусиите е „Регионално развитие и заетост в ЕС - перспективи за България след 2014 г.".