Стефка Оникян със съвместен концерт с Ред Дикси бенд от Добрич
Стефка Оникян със съвместен концерт с Ред Дикси бенд от Добрич / Дарик Добрич

Джаз-певицата Стефка Оникян гостува в Добрич тази вечер. Тя ще пее заедно с местния състав "Ред Дикси Бенд" в 18.00 ч. в Огледална зала. Специален гост на събитието ще бъде Илко Илиев  от Габровския Дискиленд, първият кларинетист, който с оркестъра си свири на най-големия Диксиленд фестивал в Дрезден през 80-те години, участвал е и във фестивала в Сакраменто, САЩ.

Утре, Стефка Оникян, която е и педагог, ще проведе майсторски клас от 12.30 ч. в Огледална зала. В него ще се включат млади таланти от СОУ "Кл.Охридски", арт-център "Палитра" и студио "Сарандев".

Стефка Оникян е една от водещите джазови певици в България. Творческият й път започва с първа награда от Международен конкурс за естрадни изпълнители в Полша и награди от "Златния Орфей". През 80-те и 90-те години участва с редица музикални форуми - "София джаз фест", "Диксиленд фестивал" в Дрезден, фестове в Загреб, Ниш, Прищина. Работи с таланти като Милчо Левиев - в албума му "Царска стъпка" и европейската премиера на джаз-кантатата "Зелената къща", със Симеон Щерев, Людмил Георгиев, Вили Казасян, Антони Дончев и др.
През 80-те години започва и вокално-педагогическа дейност. От 90-те работи в Държавна музикална академия "Панчо Владигеров".

Домакините от "Ред Дикси Бенд" съществуват от 2011 г. и работят за връщането на ретро стила на полагащото му се място на сцените. Участвали са в Нощта на музеите в Добрич, изнасяли са концерти в Албена, голф курортите по Черноморието, в лятната програмата на общината в градски парк "Св. Георги". Имат покана за участие в Дикси фест във Велико Търново през м.г. Те са един от трите дикси състава в страната, наред с "Александър Рагтайм бенд" София и "Роял Дикси бенд" Велико Търново.