Стартира традиционната АНТИСПИН кампания
Стартира традиционната АНТИСПИН кампания / Thinkstock/Getty Images
Стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания по повод на 14 февруари – Деня на влюбените и виното. Тя се провежда за четиринадесета поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на Министерството на здравеопазването.
 
По данни на програмата, от началото на годината до 1 февруари са открити нови 13 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 487 лица. И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените.
 
Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път. През 2016 г. над 336 000 изследвания за ХИВ (по различни поводи) са направени в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната.
 
РЗИ – Добрич е организирала и провежда 4 регионални кампании в партньорство с община  Добрич, община Каварна, община Балчик, община Тервел и Общински младежки център „Захари Стоянов”, съобщават от инспекцията.
 
През целия месец февруари се предвижда провеждане на лекции, обучения и викторини  на теми: “Превенция на ХИВ/СПИН и СПИ”, “Превенция на рисково сексуално поведение”  в учебните заведения на област Добрич, съвместно с Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.
 
От днес до 15 февруари в Добрич, Каварна, Балчик и Тервел ще се проведат общоградски кампании, включващи конкурси за най-оригинално любовно послание и  награди за най-добре представилите се.
 
До края на месец февруари медицинските специалисти ще изнасят лекции и беседи в училищата на областта. Всяко училище ще отбележи 14 февруари с разнообразни форми и прояви по избор на учениците – изработка на рисунки, колажи, пана, „Валентинки” с оригинални послания, подреждане на табла с материали за СПИН;
 
Предвидено е провеждане на дни на отворени врати на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН при РЗИ - Добрич. Желаещите да проверят своя ХИВ статус могат да го направят там всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа.