Стартира проектът Зелената мрежа на Добруджа
Стартира проектът Зелената мрежа на Добруджа / netinfo
„Зелената мрежа на Добруджа” е името на проект, който стартира в Добричка област, информираха от областната администрация. Проектът е част от инициатива на Министерски съвет, подкрепена от Франция и Литва, която цели изграждане на модерна и ефективна държавна администрация. Цялата програма е на стойност 1 млн.600 хил. евро и ще се разработва в пет пилотни области – Плевен, Смолян, Стара Загора, Велико Търново и Добрич.

Проектът предвижда изготвянето на Регионален екологичен WEB-портал на област Добрич. Той ще съдържа база данни за защитените територии и видове в областта, техните характеристики, наличните нормативни документи, с които са създадени териториите, плановете за управление, предстоящи събития. Ще бъде създаден зелен e-mail, на който гражданите ще подават сигнали за екопроблеми и нарушения.

Времето за реализация на проекта е 18 месеца. В началото ще бъде създаден технически екип, в който ще бъдат поканени представители на РИОСВ-Варна, браншови организации, Добруджанския земеделски институт, НПО в сферата на околната среда, Българското сдружение за защита на птиците и други формации.

Проектът и създадената информационна банка ще бъдат полезни за потенциалните инвеститори в региона. „Такава информация съществува, но до момента не е систематизирана и събрана на едно място”, коментираха от областна управа. Изпълнението на проекта ще бъде контролирано на всеки два-три месеца от френски експерти.