Стартира проект За достоен живот
Стартира проект За достоен живот / netinfo
Община Добрич стартира проект "За достоен живот" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Неговата обща стойност е 88 197 лева, от които 81 245 лева се осигуряват от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Проектът цели да подобри качеството на живот на хора с увреждания и самотно живеещи лица. Ще бъдат осигурени 12 социални асистенти и 11 домашни помощника за около 40 лица, сред които и деца с различни видове трайни увреждания.

В продължение на 12 месеца асистентите ще подпомагат лицата при общуването и поддържането на социални контакти, както и при необходимост от административни, медицински и други видове услуги. Ще бъдат извършвани и педагогически дейности за деца, придружаване и подпомагане по време на учебни занимания в училищата.

Услугата «домашен помощник» ще извършва почистване, помощ при поддържане на личната хигиена, приготвяне на храна, подготовка и помощ при хранене, закупуване на хранителни продукти.

Лицата, които могат да кандидатстват за получаване на социалните услуги, трябва да са с трайно увреждане, регистрирано от ТЕЛК; да са със здравословни проблеми, но по различни причини неосвидетелствани от ТЕЛК; да са самотно живеещи и поради здравословни причини не могат да организират сами живота си, бита и да поддържат хигиената в дома. Могат да кандидатстват и родители с дете, чието увреждане не им дава възможност за активно участие в социално-икономическия живот.

Желаещите да се включат в проекта като потребители трябва да посетят офиса на проекта, който се намира по ул.”Независимост”7/бивш партиен дом/ в стая 710.