Стартира екопроект с участието на роми от Добрич
Стартира екопроект с участието на роми от Добрич / БГНЕС, архив

120 деца, 80 младежи и 100 възрастни от ромски произход, 3 неформални граждански групи от Добрич ще се включат в дейности за опазване на околната среда и устойчиво развитие в границите на проект „Повишаване приноса на неправителствените организации в изпълнение на мерки за опазване на околната среда и устойчиво развитие с население от етнически малцинства в Добрички регион“. Проектът се изпълнява по Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2009-2014 г.).

Бенефициент на проекта е Сдружение „Център за образование, култура и екология 21” - Варна, а партньор - Сдружение „Училищно настоятелство при основно училище „Йордан Йовков” в Добрич. Проектът се провежда в периода м. октомври 2014 г. – м. август 2015 г.

Целта е  да осигури участиe на неправителствени организации  при стимулиране на политики за балансирано развитие и устойчиво използване на природни ресурси в район с население от етнически малцинства. Проектът насърчава социалното включване и сближаване на различни целеви групи в гражданското общество, предвижда дейности за социална интеграция на уязвими групи, етнически малцинства, обединява усилията на заинтересовани страни на местно равнище, където НПО имат важна роля.

Участниците от целевите групи –  деца, младежи и  роми, представители на неформални граждански групи ще се включат в  интерактивно обучение в „Училище за устойчиво развитие“ в ОУ”Йордан Йовков” - Добрич в границите на проекта. Индивидуално и в малки групи, със съдействието на експерти от НПО, те ще създадат проекти за опазване на околната среда  и  устойчиво развитие по теми за енергоспестяване, разделно събиране на отпадъци,  екологично земеделие, здравословни храни и хранене и предприемачество.

 

Участниците в проекта ще презентират по нетрадиционен начин разработените проекти и иновативни идеи в информационна кампания „Борса на добри практики и идеи за опазване на околната среда и устойчиво развитие”, която ще се проведе в периода  м. юни- м. юли 2015 г. в Добрич.