Стартира 16-ят Национален балетен конкурс Анастас Петров
Стартира 16-ят Национален балетен конкурс Анастас Петров / Дарик Добрич, Валентина Добринчева - архив

16-ата Национална среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров" ще се проведе в Добрич в събота и неделя. Конкурсът ще се състои в Драматичен театър „Йордан Йовков" под патронажа на кмета Детелина Николова.

В надпреварата ще вземат участие млади балетисти от професионалната трупа на Софийска опера, от Нов български университет, както и учениците от средните училища по изкуствата от София, Бургас и Варна. Състезателите са между 15 и 26 годишни и се състезават в две възрастови групи, в два състезателни тура с класическа и съвременна хореография. Те ще бъдат оценявани от жури, в чийто състав влизат изтъкнати дейци на балетното изкуство като Ясен Вълчанов - председател на журито и членове - Веса Тонова, Диляна Никифорова, Анна Донева и Любомир Кацаров.

Ще бъдат връчени Голяма награда „Анастас Петров", една специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева", първа, втора и трета награда в двете възрасти, две поощрения за съвременна хореография и две поощрения за резултатна педагогическа работа.

Откриването на конкурса е от 18.00 ч. тази вечер, след което стартира първият тур - класическа хореография. На 15 юни, програмата започва в 17.00 ч. с втори тур от конкурса - класическа и съвременна хореография, след което ще бъдат обявени и наградите.

Националната среща се организира от община Добрич и фондация „Международен балетен конкурс - Варна" с подкрепата на Министерство на културата и със съдействието на Драматичен театър „Йордан Йовков".