Старата мелница в Балчик ще се превърне в културно-информационно средище
Старата мелница в Балчик ще се превърне в културно-информационно средище / netinfo

Уникалната сграда на старата мелница в Балчик ще бъде в превърната културно- информационен и туристически център. Това стана ясно на среща в Белия град, на която бе представен общинският фотокалендар за 2011 година. Той показва емблематични за града сгради. Снимките за календара са правени от фотографите Красимир Тодоров и Боряна Божидарова и са селектирани от архитектите Владимир Попов и Енчо Димов.

Старата мелница в Балчик е била една от най-модерните сгради от подобен тип за началото на 20 век в Европа. Тя е строена през 1909 година и е една от първите стоманобетонни сгради в България, изградена по най-напредничавата за тогава технология. За построяването й е сформирано едно от първите истински акционерни дружества в страната, в което учредители са били балчишки биснесмени. За съжаление по-късно то е фалирало, като се смята

Старата мелница в Балчик ще се превърне в културно-информационно средище
netinfo
, че това е бил първият умишлен фалит в България.

Сградата е 100% общинска собственост, каза кметът на Балчик Николай Ангелов. За финансиране на начинанието община Балчик подготвя проект, с който до 14 февруари ще се кандидатства пред ОП"Регионално Развитие", по мярката за културни атракции. По тази мярка отпуснатите средства могат да бъдат до 6 милиона лева.

В новия културно-информационен център ще има експозиционна зала с ценни исторически находки от региона. Проектът предвижда да бъдат вложени средства и в реставрирането на късноатничната крепост в кв. „Хоризонт" в Балчик и на текето в с. Оброчище. Предстои да бъдат разработени и няколко културно-исторически маршрута за туристи.