Станишев: Дъжд до 10 дни ще спаси производителите
Станишев: Дъжд до 10 дни ще спаси производителите / netinfo
Възможно е да използваме опита, който имаме от 2005 година, за да покрием разходите на селскостопанските производители за основни мероприятия в зависимост от оценените загуби вследствие на сушата – така премиерът Сергей Станишев коментира в Добрич ситуацията със засушаването в страната.

Ако до 10 дни падне дъжд, спокойно ще можем да излезем от ситуацията – заяви Станишев. Ако това не се случи, правителството ще предприеме спешни действия, за да подпомогне селскостопанските производители.


Сред набелязаните мерки са компенсации за понесени щети от Държавен фонд „Земеделие”, разсрочване на задълженията към фонда за краткосрочни кредити, отпускане на нови кредити, възстановяване на акциза за горивата.

Ще бъде сформирана специална работна група от Министерствата на земеделието и финансите, която да следи процеса със засушаването – допълни още премиерът. Писмено е информирана и Европейската комисия за кризисната ситуация в българското земеделие, като целта е допълнително подпомагане на земеделските ни производители в рамките на общата селскостопанска европейска политика.