училище
училище / Дарик Добрич
Среден успех Много добър 5.07 (77.42 точки) са постигнали учениците от област Добрич на Националното външно оценяване /НВО/ в IV клас през 2019 година, съобщи пред Дарик началникът на Регионалното управление на образованието Жоро Тошков. На изпитите по 4 предмета – Български език, Математика, Човекът и обществото и Човекът и природата, са се явили средно 1 372-ма ученици. Те се проведоха в първата половина на месец май.
 
Най-високи са постиженията на учениците в град Добрич - СУ „П.Р. Славейков“ – 19.46 точки или 97.3%; ОУ „Хан Аспарух“ – 19.27 точки или 96.3%, и Частна гимназия „Леонардо да Винчи“ – 18.56 точки или 92.8%.

Регионът заема 13-о място сред 28-те области на страната. Статистиката на РУО сочи, че и тази година най-добре са се представили децата на въпросите в теста с избираем отговор, а най-слабо при въпросите, които изискват свободен отговор.
 
По Български език и литература резултатът на учениците в Добричко е 5.00 (76%), като бележи спад с 2.7% спрямо миналата учебна година. Тук първенци са от Частна гимназия „Леонардо да Винчи“ с 19.5 точки или 97.5%.
 
По Математика средната оценка е 4.95 (75%) и е с 1.3% по-ниска от миналогодишния резултат на НВО. Най-добри са отново учениците на частната гимназия от Добрич.
 
На изпита по Човекът и обществото резултатът е 5.08 (77.6%) и е с 5.3% по-висок от постигнатото от четвъртокласниците през учебната 2017/2018 г. Най-добри са учениците на СУ „П.Р. Славейков“.
 
Много добър 5.24 (80.8%) имат учениците по Човекът и природата, като понижават успеваемостта с 1.5%. И тук най-добре са се представили славейковци.
 
Жоро Тошков информира още, че това е последният випуск, който се явява по старата програма на обучение в начален етап. От догодина изпитът НВО след IV клас ще бъде по новите учебници и програми, освен това ще се организира както зрелостните изпити – изцяло електронно. Това ще забави обобщаването на резултатите в регионалните управления на образованието, защото вече изпитните работи се проверяват от специалисти, избрани на произволен принцип от цялата страна, като педагозите имат норматив за оценяване на около 60 теста дневно.
 
Очаква се в края на тази седмица в РУО-Добрич да са готови с обобщените данни за резултатите на дванадесетокласниците в Добричко на изпитите ДЗИ тази година, каза още Тошков. Данните излязоха в електронната система на МОН в петък м.с.