Сребърна е сред трите номинации на България за Биосферен резерват на ЮНЕСКО
Сребърна е сред трите номинации на България за Биосферен резерват на ЮНЕСКО / sreburna.portal-silistra.eu

Резерватът “Сребърна” е сред общо трите номинации на страната ни за Биосферен резерват на ЮНЕСКО, съобщиха от община Силистра. Кметът  д-р Юлиян Найденов подписа номинационния формуляр на провелото се вчера  в МОСВ работното заседание на Националния комитет по Програмата „Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО.
Останалите две номинации са за паркове в района на Национален парк „Централен Балкан“ и в района на резерват „Червената стена“.

Община Силистра, съвместно с РИОСВ – Русе и Българска фондация „Биоразнообразие”, подготви документацията за номиниране и проведе работни срещи със заинтересованите страни и представители на гражданското общество. Със свое решение през месец август , Общинският съвет в Силистра даде съгласие за присъединяване на територията на Община Силистра към „външна преходна зона” на потенциален биосферен парк „Сребърна”, обявен по Програмата „Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО.

В срок до 30 септември 2016 г. държавата трябва да представи в Секретариата на ЮНЕСКО номинациите за съвместяване на свои биосферни резервати от „стар“ тип със съвременните изисквания, както и пътна карта с приоритетни действия, които да подпомогнат България да изпълни препоръките на Междуправителствения координационен съвет и да изгради мрежа от биосферни паркове, отговарящи на изискванията на Програмата „Човекът и биосферата“.