/ Спортно училище "Г.С.Раковски"
Добричкото Спортно училище „Г.С. Раковски” ще изпрати абитуриентите си на 17 май от 10.30 часа. Зрелостниците на „училището за шампиони” тази година са 18, от които осем са национални състезатели, основно в спортовете борба и хандбал, съобщи директорът Николай Дяков.

Учебното заведение отбелязва 35 години от създаването си. То е наследник на открития през 1974 година спортен интернат, който става училище 10 години по-късно.

"От 24 спортни училища в страната, добричкото от години е в първата шестица по постижения и изпреварва дори някои от елитните учебните заведения, които са на издръжка към Министерството на спорта", подчерта Дяков.

Спортното училище изпрати зрелостниците си

За 35 години – от основаването до сега, възпитаници на училището са спечелили над 3500 медала, а само през последната учебна година - около 140 медала в спортовете борба, хандбал и бокс.

„В града има добра спортна база, но имаме нужда от многофункционална зала, която да се използва от нас и от близкото СУ „Св. Климент Охридски”. Направили сме необходимите постъпки към общината и някои министерства и се надяваме да се намери начин за осъществяването на тази идея по някоя програма”, коментира Николай Дяков.

Спортното училище приема ученици за обучение в спортовете борба, бокс, вдигане на тежести, хандбал, плуване, колоездене, футбол, худ. гимнастика, волейбол и лека атлетика. Приемните изпити са от 24-ти до 28-и юни.

Училището осигурява общежитие, храна, спортна екипировка, учебно-тренировъчни лагери и спортни стипендии. Завършилите получават квалификация помощник-инстуктор по фитнес, помощник-треньор, организатор на спортни прояви. Училището организира и курсове за бармани, сервитьори и помощник-готвачи.