Спешните медицински екипи по морето - от средата на юни
Спешните медицински екипи по морето - от средата на юни / netinfo
Около 15 юни по Черноморието ще започнат да функционират филиалите на спешните портали в областните болници в Добрич, Варна и Бургас. Спешни екипи ще бъдат базирани в лечебните заведения в Каварна и Балчик и в Медицински център – Албена. Екипите ще осигуряват безплатна медицинска помощ по необходимост на туристите от ЕС, каза в Каварна зам.министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев. В Добричка област до дни ще бъдат получени 5 линейки с различни мобилни устройства. Те ще подпомогнат здравното обслужване в пиковия туристически период. Очаква се по крайбрежието да бъдат пребазирани медицински екипи от вътрешността на страната.

На дискусия, посветена на проблемите в здравеопазването, медици от областта поставиха пред д-р Матеев въпроса с недостига лекари-специалисти и нежеланието на младите кадри да остават на работа в по-малките болници. Кметът на Каварна Цонко Цонев изрази желание в града да бъдат привлечени специалисти от чужбина, като кметството осигури необходимите условия. Ако лекарят е от ЕС, той може да започне работа, веднага след като представи в МЗ дипломите си. Ако медикът е от страна извън ЕС процедурите са по-сложни, но и това е възможно, обясни зам.министърът. Той съобщи, че са водени разговори с представители на здравните министерства във Виетнам, Армения и Украйна за възможността техни специалисти да работят в България.

Правим всичко необходимо и отделяме всички възможни средства за здравеопазването в община Каварна, заяви по време на здравна дискусия кметът на крайморския град Цонко Цонев. Той обяви, че годишният бюджет на каварненската болница е 1 милион лева. Общината осигурява и средства от капиталовите си разходи за закупуване на апаратура и други дейности. „Нямаме финансови проблеми”, заяви и директорът на МБАЛ-Каварна д-р Георги Иванов. Лечебницата разполага със съвременна апаратура, каквато имат големите болници в страната. Персоналът пък получавал добри месечни възнаграждения.