Спецполицаи иззеха огромно количество приратски интернет продукти
Спецполицаи иззеха огромно количество приратски интернет продукти / netinfo

Най-голямото в страната количество защитени с авторско право електронни обекти бе иззето в Добрич при спецоперация на служители на ГДБОП и регионалното звено за борба с организираната престъпност.

Конфискувани са 12 сървъра с общо 25 терабайта музика, филми и софтуеър, разпространявани от добричкия интернет доставчик „Бергон”ЕООД, съобщи Явор Колев – началник сектор „Компютърни престъпления” в ГДБОП. Обемът на иззетото количество пиратски продукти може да се сравни с 37-40 хиляди компактдиска, поясни Колев.

Неутрализирано е и незаконно разпространение по интернет на телевизионни програми. От офисите на „Бергон” са иззети 7 стрийминг сървъра и сателитни ТВ-декодери, чрез които нелегално са разпространявани 45 телевизионни и 5 радиопрограми.

Акцията на ГДБОП се е провела в сряда следобед и е била наблюдавана от прокуратурата. Антимафиотите са действали по сигнал на Българската асоциация на музикалните продуценти. По случая е образувано полицейско дознание. При доказване на такова престъпление законът предвижда от 2 до 8 години затвор и глоба от 10 до 50 хиляди лева.

Работата по ограничаване на интелектуалното пиратство продължава на територията на цялата страна, заяви Явор Колев.