Плаж в Шабла
Плаж в Шабла / Дарик Добрич
16 морски спасители са обучили от Областния съвет на БЧК в Добрич от началото на годината, съобщи директорът д-р Артюн Еринозов за Дарик. Подготвени са и 18 спасители за басейн. Курсовете ще продължат и през летните месеци, дори се очаква завишен интерес. Приемат се желаещи над 17 навършени години, няма горна граница на възрастта. Обучавали сме и хора над 55 години, каза д-р Еринозов. Иска се да могат да плуват и да покрият изискуемия норматив на приемен изпит, да имат медицинско свидетелство за физическо и психическо здраве.
 
Областният съвет на БЧК – Добрич е спечелил обществена поръчка за охраняване на 6 плажа в региона, за които дейността се осигурява финансово от държавата. Сред тях са Дуранкулак - къмпинг „Космос“; Шабленска тузла; Русалка – българската част, 7/8 на Албена. БЧК приоритетно осигурява спасители за неохраняемите плажове, като се сключва договор с областния управител. Тази дейност е от 4 години, подчерта Еринозов.
 
Според регистъра на сайта на Министерството на туризма неохраняеми са 14 плажа в Добричко за лято‘2017. Сред тях са Дуранкулак север 1 и 2; Крапец – север, юг и централен; Шабла – къмпинг „Добруджа“; част от Русалка; Тауклиман; Болата; Тузлата; Робинзон, Фиш Фиш – нов. Д-р Еринозов посочи, че предварително се прави изчисление на посещаемостта на местата за къпане по Черноморието от нарочна комисия специалисти, преди да се определи за кои да се обяви обществена поръчка за охрана. Все още не се знае дали ще има допълнително осигуряване на държавни пари за наемане на още спасители за останалите неохраняеми плажове в Добричко.