Спада раждаемостта
Спада раждаемостта / Дарик Добрич
Спада раждаемостта
30972
Спада раждаемостта
  • Спада раждаемостта

С 10% по-ниска е раждаемостта в МБАЛ - Добрич за първите шест месеца на тази година, спрямо същия период на миналата. Това съобщи за Дарик началникът на акушеро-гинекологично отделение д-р Трифон Йорданов. От 1 януари до 1 юли 2010-а са регистрирани 600 раждания, срещу 680 за първото полугодие на 2009-а, бебетата са около 620. До края на годината се очаква ражданията да станат около 1 300.

Запазва се тенденцията от последните 4-5 години за повече близнаци и тризнаци, каза още д-р Йорданов, като на това, според него, влияят ин витро процедурите. Той прогнозира, че тази година броят им ще се запази колкото през миналата - около 28 двойки и тройки близнаци.

Абортите в добричката болница се задържат на нивата от последните 4-5 години, като броят им е почти равен на този на ражданията. Такива оперативни намеси обаче се правят и в медицински центрове и поликлиники, поради което е трудно да се каже каква е реално цифрата им, посочи д-р Йорданов.

Шефът на отделението смята, че за снижението на раждаемостта влияе основно икономическата криза и посочи, че това е национална тенденция и в други болници от ранга на добричката - в Разград, Търговище, Бургас и Варна, спадът е по-голям и достига до 20%.

Значително се увеличават майките над 35 и 40 годишна възраст, които забременяват и раждат, каза още д-р Йорданов, и подчерта, че в болницата те не се водят за по-тежки или специални случаи.

Чуйте повече в аудиото.