София филм фест от днес в Добрич
София филм фест от днес в Добрич / www.sxc.hu

"София филм фест" ще представи от днес в Добрич  шест игрални и шест късометражни филма.

Четирите фестивални дни започват с мащабната копродукция "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Началото е в 19.30 часа в кино „Икар", като директорът на "София Филм Фест" и продуцент на лентата Стефан Китанов лично ще открие събитието в Добрич.

Филмът е на режисьора Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов и с музика на Стефан Вълдобрев. "Светът е голям" е един от най-награждаваните български филми по света. През 2010 бе избран сред 9-те номинации за чуждоезичен "Оскар", едно от върховите постижения на родното кино. Той има в актива си 30 международни награди, включително 6 награди за най-добър филм (Берген, Вилнюс, Беналмадена, Сатурно, Минск, Калифорния), 4 награди на журито (Варшава, Талин, Беналмадена, Техеран), 2 награди за режисура, 4 награди за най-добър актьор (Мики Манойлович), 10 награди на публиката.

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е разказ за съдбата на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла, в търсене на самия себе си. България, 1980. Безоблачното детство на Алекс в малък провинциален град е помрачено. Милицията изисква баща му да шпионира дядо му бай Дан, местния цар на таблата. Семейството решава да емигрира на Запад. 25 години по-късно Алекс е в германска болница след тежка катастрофа, в която загиват родителите му. Бай Дан заминава за Германия, където отново започва да учи внука си на табла, измъква го от болницата и двамата тръгват на път. По време на това пътуване паметта на Алекс бавно се възвръща, а с нея и желанието му за живот