София филм фест идва в Добрич
София филм фест идва в Добрич / www.sxc.hu

Шест игрални и шест късометражни филма от „София филм фест" ще бъдат показани в Добрич, съобщават от кино „Икар".
Събитието е част от програмата за празника на Добрич - 25 септември.

Четирите фестивални дни започват на 23 септември с мащабната копродукция "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Началото е в 19.30 часа в кино „Икар". Филмът ще бъде представен от неговия продуцент Стефан Китанов, който е и директотор на София филм фест.

Филмът на режисьора Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов и с музика на Стефан Вълдобрев "Светът е голям" е един от най-награждаваните български филми по света. През 2010 бе избран сред 9-те номинации за чуждоезичен "Оскар", едно от върховите постижения на родното кино. Той има в актива си 30 международни награди.

На 24 септември от 18.00 часа е премиерната за Добрич прожекция на "Прекършени прегръдки" - най-новият филм на прочутия и обичан Педро Алмодовар. От 20.30 часа добричлии могат да видят и най-новия филм на немския режисьор от турски произход Фатих Акин - "Храна за душата".

На 25 септември от 16.30 часа ще се представи селекция от късометражно кино. Програмата "OK Shorts" включва миналогодишния носител на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм "Три сестри и Андрей" на режисьорите Андрей Паунов и Борис Десдподов и един от тазгодишните фаворите за наградата - "Анна Блуме" на Весела Данчева. В програмата са включени още четири филма.
От 18.00 часа започва  една от най-забавните комедии на 2010 - "Според размера". Филмът на режисьорите Ерез Тадмор и Шарон Маймон е копродукция на Израел, Франция и Германия и има в актива си наградата на публиката на кинофестивала в Карлови Вари '09, както и три награди на Израелската филмова академия '09. В 20.00 часа е началният час за среща на публиката с музикалният филм "Кумбийска връзка" на мексиканския режисьор Рене Виляреал.

"София Филм Фест в Добрич" ще бъде закрит на 26 септември от 18.00 часа със специалната прожекция на "Зад кадър", представен от екипа на филма.

Допълнителна информация за филмите можете да откриете на сайта на кино „Икар" - www.kinoikar.com.