Софийски солисти откриват Дни на класиката в Балчик
Софийски солисти откриват Дни на класиката в Балчик / Община Балчик

"Софийски солисти" ще открият петото издание на "Дни на класиката в Балчик", което ще се открие на 26 юли в Белия град. Световноизвестният ансамбъл, воден от маестро Пламен Джуров, ще даде старт на поредицата от концерти на сцена "Мистрал" край морето.

Тази година в Балчик си дават среща музиканти от България, Холандия, САЩ, Полша, Украйна, Германия и Чехия. По традиция фестивалът събира успешни български творци, музициращи на европейския и световен подиум.

Специално внимание ще бъде отделено на Годината на чешката музика с участието на виртуозния млад цигулар Мирослав Амброш. Българската клавирна школа ще бъде представена от акад. Атанас Куртев, който ще има рецитал на 27 юли. Ангел Заберски-син и Живко Петров ще забъркат микс между класика и джаз в компанията на Борис Таслев и Митко Семов ден по-късно.

Най-голямото музикално събитие в Балчик ще поднесе на многонационалните си почитатели и барокова вечер с участието на един изключително артистичен състав от град Украйна, наречен "Лвовски менестрели". От Холандия за Балчик ще пътува камион с ударни инструменти за концерта на Татяна Колева и нейния Youth Percussion Pool на 29 юли.

Присъствието на "Спирит ансамбъл" в Balchik Classic Days е повод и тази година на сцена „Мистрал“ формацията да съпроводи изпълненията на едни от най-добрите български певци.

Финалната вечер е поверена на Quarto Quartet, заедно с който ще свири най-концертиращата българка в Ню Йорк - пианистката Лора Чекоратова.